Wie zijn wij?

 
 


Na de overname van vader op zoon Griffioen is de boerderij in 2009 biologisch geworden. Daarnaast werd het oorspronkelijk melkveebedrijf uitgebreid met kaasmakerij, winkel, vergaderruimte (multifunctioneel) en educatie. Sinds 2019 zijn ook Jurre en Hanna op het erf komen wonen en werken. Samen verzorgen we het vee, werken we aan de verdere verduurzaming van het bedrijf en het dichten van de kloof tussen boeren en burgers.    


De bedrijfsvoering/filosofie

Respect voor mens, dier en milieu. Dat is onze filosofie en ons uitgangspunt voor de bedrijfsvoering. Biologische bedrijven worden gecontroleerd door Skal om te kijken of ze aan de eisen voldoen. Zo moeten de koeien naar buiten, hebben ze meer ruimte in de stal, gebruiken we nooit preventief medicatie (zoals antibiotica), is het voer dat de dieren krijgen van biologische herkomst en gebruiken we geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen


Naast de eisen waaraan je moet voldoen om biologisch te zijn, proberen wij in meer dingen rekening te houden met mens, dier en milieu. Zo hebben wij gekozen voor een koeienras dat een goede weerstand heeft en een prima ras is voor vlees en melk (om kaas van te maken). Doordat de koeien een goede weerstand hebben, hebben ze minder snel medicijnen nodig. Wij geven nooit preventief medicijnen en antibiotica. Onze koeien geven niet de meeste melk, en hebben voldoende aan een simpel rantsoen (gras, kuilgras, beetje krachtvoer) we hoeven daarom ook niet veel verschillende soorten voer te kopen en naar ons bedrijf te voeren (kost energie). 

Wij kopen geen nieuwe koeien. Alleen een stier die de koeien mag dekken. Het jongvee blijft bij ons op de boerderij om ook melkkoe te worden en blijven hier hun hele leven. De stierkalfjes gaan wel na een paar weken weg want die kunnen we nooit melken. De koeien houden hun horens. We hebben een potstal met compostbed voor de koeien; heerlijk ligbed voor de koeien en goed materiaal om uit te rijden over het land om het gras te laten groeien, stinkt ook niet zoals drijfmest. Ook hebben we composttoiletten om zo de kringloop rond en gesloten te maken.


Boy Griffioen (1983) 
Boer, kaasmaker en geluidstechnicus. Een bijzondere combinatie misschien maar dit zijn mijn passies waar ik mijn werk van heb gemaakt. Zondagochtend ben ik regelmatig in het concertgebouw te vinden om het geluid te regelen voor de radio 4 concerten, en in onze eigen geluidsstudio werk ik ook graag met uitzicht op het weiland. Een paar keer in de week maak ik kaas en help Jurre met het melken en voeren van de koeien. Ik heb heel veel energie gestopt in de bouw van onze bedrijfswoning gemaakt van strobalen en ik deel mijn kennis graag via netwerken over compoststallen, kringlooplandbouw en innovatie. Als ik even tijd voor mezelf heb, ben ik graag op internet te vinden om te discussiëren over duurzaam voedsel. Ik ben regelmatig betrokken bij evenementen van de Youth Food Movement en de Nieuwe Boerenfamilie.


Wendela Griffioen-Bogerd (1984)
Hoewel geen boerin van huis uit, ben ik nu gastvrouw en (educatie)boerin bij De Groene Griffioen. Met heel veel plezier! Ik heet de bezoekers en klanten welkom op de boerderij, sta in de winkel, geef de rondleidingen, verzorg de teamuitjes met lunches, ben verantwoordelijk voor de kaasafzet, promotie en educatie van ons prachtige bedrijf. Daarnaast help ik natuurlijk ook mee op de boerderij bij het verzorgen van de dieren en als het moet help ik een handje in de melkput. Ik leef best bewust. Ik probeer niet te veel te kopen, koop tweedehands en regelmatig biologisch. Biologisch is goed, maar ik heb liever gangbare producten uit Nederland dan biologische producten die van ver komen. Vervoer kost ook geld en belast het milieu. In mijn vrije tijd doe ik graag wat met Boy, onze zoons Melle & Feije, pilates, skeeler, zwem en fiets ik graag.


Jurre de Vos (1982)

Jurre volgde de opleiding Veehouderij aan de Hogere Agrarische School (HAS) in Den Bosch. Via een biologische boerderij in Alphen aan den Rijn en een zorgboerderij in Drenthe lijkt hij nu zijn plekje te hebben gevonden als melkveehouder op De Groene Griffioen: "Alles op deze boerderij klopt: de biologische werkwijze, de kudde Montbéliarden, de lokatie, het contact met de burger en het feit dat we met zijn vieren dezelfde ideeën hebben en vooruit willen. De komende tijd verdiep ik me via een studiegroep hoe ik de bodem van onze weiland nog gezonder kan krijgen en zal ik houten bankjes en een speeltuin timmeren voor het terras aan de voorkant van de boerderij. Náást het melken, maaien en verzorgen van alle dieren natuurlijk."


Hanna de Vos-Hilhorst (1985)

Hanna studeerde Sociale Geografie en Communicatie, trouwde met boer Jurre en raakte via hem verzeild in het boerenleven. In plaats van te schrijven over de grote wereld, zag ze dat er op het boerenerf ook veel verhalen te vertellen zijn. Sinds begin 2015 schrijft ze daarom een wekelijkse column in de Nieuwe Oogst, krant van LTO Nederland. Daarnaast is ze op De Groene Griffioen begonnen met het 'Bericht van de boer': een wekelijks verhaaltje over wat er deze week op de boerderij gebeurd is en waarom we als boeren doen wat we doen. Dit brengen we langs bij de ondernemers met wie we samenwerken en wordt ook afgedrukt in het Weespernieuws. Tot slot schrijft Hanna de nieuwsbrief, verzorgt ze de sociale media en de website. "Lang niet altijd communiceren boeren over wat ze op hun erf aan het doen zijn. Niet verwonderlijk overigens: ze hebben het al druk genoeg met het verzorgen van de dieren, het melken en het voldoen aan alle regels. Maar omdat we als boeren voedsel produceren en een belangrijke plaats in het landschap innemen, is er vanuit de samenleving wel behoefte aan transparantie. Je merkt de laatste jaren dat er meer discussies zijn over voedselveiligheid, dierenwelzijn en biodiversiteit en als boer kunnen we daarover met de burger in gesprek gaan. Dat doe ik graag."


De Montbeliarde koe


De kudde van De Groene Griffioen bestaat uit ongeveer 60 melkkoeien, 50 stuks jongvee (kalfjes en pinken) en 1 stier. Het ras heet Montbéliarde, komt oorspronkelijk uit Frankrijk en heeft als uiterlijke kenmerken de roodbonte vacht, witte kop en een gespierde bouw. Daarmee is het een dubbeldoel-koe: we houden ze voor zowel melk als vlees. Uiteraard geven ze minder melk en vlees dan een echte vlees- of melkkoe, maar daar staat tegenover dat ze vaak een goede gezondheid hebben doordat er minder van ze gevraagd wordt. Dat maakt ook dat het ons lukt om zonder gebruik van antibiotica hele gezonde melk te produceren.

Montbéliarden kunnen toe met een sober rantsoen: (kuil)gras en wat krachtvoer, dat zoveel mogelijk uit de buurt komt. Door een gunstige vet-eiwitverhouding is de melk van onze koeien zeer populair bij de lokale barista’s. Zij gebruiken wekelijks vele liters melk om hun cappuccino’s en latte macchiato’s mooi op te kunnen schuimen. In maart 2019 won barista Kaspar Tammjärv zelfs de Dutch Latte Art Championship met onze melk. Dat maakt ons trots!

Terug naar de koeien: de stier van de kudde gebruiken we voor natuurlijke dekking. Als een pink of koe ‘tochtig’ – ofwel vruchtbaar – is, brengen we haar naar het hok van de stier om gedekt te worden. In de meeste gevallen is het snel raak en wordt er negen maanden later een kalfje op de boerderij geboren. Het afkalven doet de koe bijna altijd zelfstandig: vanwege haar sterke bouw en een ruim, hellend kruis zijn er voor het kalf weinig obstakels om geboren te worden.


De Kaas

Wekelijks maakt boer Boy kaas in de kaasmakerij van De Groene Griffioen. Een heel nauwkeurige klus, waarbij alles draait om temperatuur, tijd en hygiëne. Wist je dat voor 1 kilo kaas 10 liter melk nodig is? In een tobbe met een inhoud van 550 liter koelt Boy eerste de warme, verse melk terug van 37 naar 30 graden. Vervolgens voegt hij een zuursel en stremsel toe om de melk zuurder en dikker te maken. Na een half uur is de gestremde melk (wrongel) klaar om te wassen en snijden. Hierdoor spoelen de melksuikers weg en wordt de kaas minder zuur en milder van smaak.

Dan is het tijd om de wrongel in het vat te doen. Als we kruidenkaas maken gaan de kruiden er nu ook bij. Het is flink aanpoten, want als er tussen de eerste en de laatste kaas teveel tijd zit, krijgen de kazen een andere smaak.

Als een van de laatste stappen drukt Boy met een kaaspers het overtollige water uit de kaas. Hierna blijft de kaas nog even in de vaten om te drogen en te verzuren. De melkzuurbacteriën zijn nog altijd actief en zorgen voor een goede smaak en houdbaarheid. De kazen gaan vervolgens in een pekelbad met ongeraffineerd zeezout en blijven daar, afhankelijk van de grootte, zes uur tot drie dagen in. Daarna leggen we de kazen te rijpen in de ondergrondse kaaskelder van het strobalenhuis. De temperatuur en luchtvochtigheid zijn er redelijk constant en doordat we de kazen iedere dag keren en poetsen worden ze heerlijk van structuur en smaak. Was het je al opgevallen dat onze kaas een natuurkorst (geen plastic!) heeft?


De Melk

Gemiddeld geeft een koe op onze boerderij 20 liter melk per dag. Boeren Boy en Jurre melken om de twaalf uur: om 6 uur ‘s ochtends en om 6 uur ’s avonds.  Even een rekensommetje: 60 koeien x 20 liter per dag = 1.200 liter melk per dag. Hiervan gaat een deel naar de kalfjes, de kaas- en zuivelmakerij en de gezinnen op het erf.
In de melktank past 4.000 liter melk (4.000 pakken vol!).  Direct uit de koe is de melk ongeveer 38 graden, maar om te voorkomen dat de melk bederft wordt deze in de tank gekoeld naar 3 tot 4 graden. De ‘rauwe’ melk is nu al goed drinkbaar en gezond voor dier én mens. Heb je het al eens geproefd? Rauwe melk is romiger dan die uit de supermarkt en omdat hij niet verhit (gepasteuriseerd) is, zijn alle goede bacteriën nog aanwezig. In onze boerderijwinkel verkopen we de melk per liter en mag je zelf helpen tappen. 
Om ervoor te zorgen dat de rest van de melk vers de consument bereikt, haalt de melkauto eens per drie dagen de melk op. Eerst neemt de chauffeur met een klein bekertje een monster, om te controleren of er geen verkeerde bacteriën aanwezig zijn en of de vet- en eiwitgehaltes goed zijn.  Dan koppelt hij een grote slang aan de tank en slurpt hij de tank leeg.  Wist je dat er in de meeste tankauto’s wel 36.000 liter melk past?

 

Mensen en dieren van De Groene Griffioen

Contact:

Wendela Griffioen-Bogerd

Lange Muiderweg 18a
1382LA Weesp

06-421 645 33

E-mail: info@degroenegriffioen.nl