Handen en tijd tekort

De dakpanelen liggen op de bedrijfswoning en vandaag zijn we met de muren begonnen. We krijgen muren van strobalen. Ja strobalen die je ook gebruikt voor in de stal bij paarden en kalfjes. We willen in onze bedrijfswoning ook het biologische terug laten komen. Dus zoveel mogelijk natuurlijk bouwen. Hout, stro en leem gebruiken we veel. Meer informatie en foto’s over de voortgang vind je hier.

Daarnaast is de compoststal aangepast. Vorig jaar is de vrijloop- en compoststal in gebruik genomen (zie blog vorig jaar) maar helaas werkte het niet goed. De compost werd nat en kon niet meer composteren. We zijn toen met stro aan de slag gegaan en de vrijloopstal werd een potstal. Nu hebben we beluchtingsbuizen op de vloer gelegd. Als het goed is, werkt het composteren nu wel. Als de koeien straks weer op stal gaan, vullen we de stal met houtsnippers. De koeien poepen en plassen hierop en als het goed is kan het composteren dan beginnen.

De bouw en aanpassing van de vrijloopstal, het kaasmaken, de dagelijkse dingen op de boerderij, de winkel en verkoop van de kaas, voorbereiden van de boerderij-educatie, twee kleine kinderen zorgen voor te weinig tijd. Alles komt nu te gelijk en dat is af en toe best zwaar. ‘Gewoon rustig door gaan’ zei mijn opa altijd. Dus dat doen we maar.

Afgelopen week een weekje weg, dat was fijn en nodig. Hoewel we gedurende de week ook nog wel wat telefoontjes moesten plegen, hebben we genoten van de kinderen, de familie in het bungalowpark. We zaten het weekend vlakbij Hoek van Holland en een midweek in Zeeland. Op de terugweg nog bij een strobalen huis in Zeeland geweest om alvast een kijkje te nemen en een idee te krijgen hoe onze muren worden. De rust was direct voorbij toen we thuis kwamen. (schoon)vader ziek, oppas die tijd vergeten is, winkel die open moet.

We hebben besloten dat we de komende tijd ons focussen op het kaasmaken, kaasworkshops en natuurlijk de bouw. Andere vormen van zuivel zoals boter, karnemelk en yoghurt gaan we ons nu nog niet mee bezig houden. Jammer om de mensen die hierom vroegen nog niet op korte termijn kunnen voorzien, maar het geeft wel rust. En wat niet is kan nog komen. Als de bouw klaar is, hebben we weer meer tijd en kunnen we weer wat nieuws oppakken.

Boy heeft weer witte kaas gemaakt en komend weekend hebben we ook biologische stoofperen in ons assortiment. Dus naast Goudse kaas, toch wat nieuws in het (kaas)assortiment!

Comments are closed.