Graskaas 2017

Vrijdag 7 april jl. gingen de biologische koeien van boerderij De Groene Griffioen voor het eerst weer naar buiten. Het eerste lente gras dat de koeien dan eten zorgt voor een andere samenstelling van de melk. Als van die melk kaas wordt gemaakt, krijg je graskaas. Dus kaas van melk van het eerst lentegras. De graskazen hebben de afgelopen weken in de rijpingskelder gelegen en aanstaande vrijdag 19 mei zal boerin Wendela de eerste kaas open snijden!

Graskaas is een seizoensproduct en is slechts een paar weken tot paar maanden verkrijgbaar. Uiteraard lopen de koeien van het voorjaar tot het najaar buiten en eten ze gras. Toch krijgen alleen de eerste kazen na de eerste weidegang het stempel ‘graskaas’. Kaas die gemaakt is van grasgevoerde koeien bevat over het algemeen meer onverzadigde vetten, caroteen en stoffen die cholesterolverlagend werken, vorming van spiercellen bevorderen en groei van vetcellen remmen.

De graskazen van De Groene Griffioen hebben zo’n 5 weken gerijpt. Daarnaast is de kaas van de Groene Griffioen bijzonder door de natuurkorst, het ras koeien, de verse verwerking (direct als de koeien gemolken zijn). Bewust, biologisch lekker en lokaal.

De boerderijwinkel is geopend op vrijdagmiddag van 15:00-18:00 uur, zaterdag van 10:00-16:00 uur en op dinsdagochtend van 10:00-12:00. Op afspraak langskomen kan ook. www.degroenegriffioen.nl