Strobouw en filmopname

De strobouwers werken keihard en een groot gedeelte van het stro zit al op zijn plek! Nog een week en dan verwachten we dat al het stro op zijn plek zit. Het ziet er mooi uit, vooral als het geschoren is. Op de meeste plekken steken nog sprieten uit. Dit scheren we weg zodat de muur egaal wordt en er niet zo veel leem nodig is om de wand in te smeren. In verband met de regen is het huis helemaal ingepakt. Onze buitenkozijnen worden nu gemaakt van eiken hout. We zijn wezen kijken het ziet er prachtig uit. Meer foto’s van de (stro)bouw vind je hier.

De afgelopen weken zijn hier meerdere keren mensen van de televisie langs geweest. Ons toekomstige huis komt in een aflevering van Moordvrouw. Vandaag was het dan zo ver. Een hele boel mensen, apparatuur en auto’s op het erf voor een paar shots. Ik ben benieuwd. De aflevering zal pas volgend jaar uitgezonden worden. De verbreding op de boerderij gaat dus verder dan kaasmaken en educatie!

Afgelopen weekend was het weer druk in de winkel. Naast kaas hadden we ook stoofperen en walnoten! De witte kaas was vrijdag ruim voor sluitingstijd al op, dus deze week gaan we weer witte kaas maken. Vorige week naast consumenten ook nog een hotel en restaurant langs geweest om kaas te kopen. Volgende week gaan we ook nog naar een Amsterdams restaurant, dus wie weet wat daar weer uit komt!

Handen en tijd tekort

De dakpanelen liggen op de bedrijfswoning en vandaag zijn we met de muren begonnen. We krijgen muren van strobalen. Ja strobalen die je ook gebruikt voor in de stal bij paarden en kalfjes. We willen in onze bedrijfswoning ook het biologische terug laten komen. Dus zoveel mogelijk natuurlijk bouwen. Hout, stro en leem gebruiken we veel. Meer informatie en foto’s over de voortgang vind je hier.

Daarnaast is de compoststal aangepast. Vorig jaar is de vrijloop- en compoststal in gebruik genomen (zie blog vorig jaar) maar helaas werkte het niet goed. De compost werd nat en kon niet meer composteren. We zijn toen met stro aan de slag gegaan en de vrijloopstal werd een potstal. Nu hebben we beluchtingsbuizen op de vloer gelegd. Als het goed is, werkt het composteren nu wel. Als de koeien straks weer op stal gaan, vullen we de stal met houtsnippers. De koeien poepen en plassen hierop en als het goed is kan het composteren dan beginnen.

De bouw en aanpassing van de vrijloopstal, het kaasmaken, de dagelijkse dingen op de boerderij, de winkel en verkoop van de kaas, voorbereiden van de boerderij-educatie, twee kleine kinderen zorgen voor te weinig tijd. Alles komt nu te gelijk en dat is af en toe best zwaar. ‘Gewoon rustig door gaan’ zei mijn opa altijd. Dus dat doen we maar.

Afgelopen week een weekje weg, dat was fijn en nodig. Hoewel we gedurende de week ook nog wel wat telefoontjes moesten plegen, hebben we genoten van de kinderen, de familie in het bungalowpark. We zaten het weekend vlakbij Hoek van Holland en een midweek in Zeeland. Op de terugweg nog bij een strobalen huis in Zeeland geweest om alvast een kijkje te nemen en een idee te krijgen hoe onze muren worden. De rust was direct voorbij toen we thuis kwamen. (schoon)vader ziek, oppas die tijd vergeten is, winkel die open moet.

We hebben besloten dat we de komende tijd ons focussen op het kaasmaken, kaasworkshops en natuurlijk de bouw. Andere vormen van zuivel zoals boter, karnemelk en yoghurt gaan we ons nu nog niet mee bezig houden. Jammer om de mensen die hierom vroegen nog niet op korte termijn kunnen voorzien, maar het geeft wel rust. En wat niet is kan nog komen. Als de bouw klaar is, hebben we weer meer tijd en kunnen we weer wat nieuws oppakken.

Boy heeft weer witte kaas gemaakt en komend weekend hebben we ook biologische stoofperen in ons assortiment. Dus naast Goudse kaas, toch wat nieuws in het (kaas)assortiment!