Vlees van eigen koe

Wij verkopen biologisch gecertificeerd rundvlees van eigen koeien. Wij hebben nu vlees van koe Clara en Jantje. Via Koopeenkoe.nl zijn in september weer 2 koeien verkocht.

Wij houden koeien van het ras Montbeliard. Dit is een dubbeldoel-koe. Dit betekent dat ze zowel voor melk als vlees geschikt zijn. Ze geven minder melk dan een ‘echte’ melkkoe en minder vlees dan een ‘echte’ vleeskoe, maar ze zorgen goed voor zichzelf en zijn daarom sterk en niet snel ziek. Medicijnen en antibiotica gebruiken wij nooit preventief. Dierdagdosering op onze boerderij van de afgelopen jaren is 0,00%! Uiteraard lopen de koeien veel buiten (hopelijk kunnen ze binnenkort weer naar buiten) en krijgen ze uitsluitend biologisch voer. Voornamelijk (kuil)gras van eigen land!

Koop je vlees in onze boerderijwinkel dan kan je daar dus van genieten met een goed gevoel!

Hieronder een overzicht van de verschillende soorten vlees en de prijzen per kilo. De verpakkingen zijn meestal tussen de 200-600 gram.

Soort Prijs p/kg
Biefstuk (per 2 verpakt)  24
Botten 6
Entrecote
26
Gehakt 250 gram 12
Gehakt 500 gram 12
Haasbiefstuk (max 2 pakjes per klant) 55
Hachee 16
Hamburgers (per 2 of 4  verpakt)  15
Hart (uitverkocht) 6
Klapstuk (borstlap) stoofvlees met veel vet 16
Kogelbiefstuk (per 2 verpakt)  28

Rib-eye
26
Runderreepjes (roerbakvlees) 14
Rollade  18
Rosbief 18
Runderlap 16
Runderstaart
13
Saucijzen (per 2 of 4 verpakt) 15
Schenkel 10
Schnitzel 18
Soeppakket (soepvlees + mergpijp) 12
Sucadelap 18
Riblap (stoofvlees met vet) 16
Tartaar (per 2 verpakt)  18
Tong 10
Wang
15

 

 

Bereikbaarheid

Image

Onze boerderij staat op een mooie plek, langs de Vecht aan een dijkweggetje tussen Weesp en Muiden in de Nieuwe Keverdijksepolder. Hoewel je midden in de natuur zit, is de snelweg A1 op enkele minuten afstand.

Sinds de nieuwe A1 met aquaduct bereik je ons vanaf de A1 via afrit 3.
Hieronder de juiste route om zonder problemen naar onze boerderij te komen.

A1 vanuit Amsterdam / Almere / Hilversum:

A1 IMG_20170215_162946afrit 3: Muiden/Weesp.
Volg de borden Weesp/Muidenberg/Muiderslot. Je rijdt een stuk parallel aan de snelweg. Bij het kruispunt met stoplichten voor de Vecht ga je rechtdoor het water over richting ‘Muiderberg/Muiden/Muiderslot.

 

 

 

IMG_20180920_162248

 

 

 

 

 

IMG_20180920_162509

 

 

 

Over de brug de eerste mogelijkheid rechts (U-bocht).  Vanaf hier is het nog enkele minuten rijden naar de boerderij op nummer 18. Parkeren kan op het erf (doorgang vrijhouden svp)

 

Onze boerderij zit aan de linkerkant op het erf van nummer 18 (zwart pand, stallen, kalveriglo’s en kaasmakerij zijn duidelijk zichtbaar vanaf de weg)

Tot zo!

Binnendoor vanuit Muiderberg
Vóór de Spieringbrug die de Vecht over gaat linksaf slaan (bordje Lange Muiderweg / De Groene Griffioen)

Onze boerderij zit aan de linkerkant op het erf van nummer 18 (zwart pand, stallen, kalveriglo’s en kaasmakerij zijn duidelijk zichtbaar vanaf de weg)

Tot zo!

 

 

 

Graskaas 2017

Vrijdag 7 april jl. gingen de biologische koeien van boerderij De Groene Griffioen voor het eerst weer naar buiten. Het eerste lente gras dat de koeien dan eten zorgt voor een andere samenstelling van de melk. Als van die melk kaas wordt gemaakt, krijg je graskaas. Dus kaas van melk van het eerst lentegras. De graskazen hebben de afgelopen weken in de rijpingskelder gelegen en aanstaande vrijdag 19 mei zal boerin Wendela de eerste kaas open snijden!

Graskaas is een seizoensproduct en is slechts een paar weken tot paar maanden verkrijgbaar. Uiteraard lopen de koeien van het voorjaar tot het najaar buiten en eten ze gras. Toch krijgen alleen de eerste kazen na de eerste weidegang het stempel ‘graskaas’. Kaas die gemaakt is van grasgevoerde koeien bevat over het algemeen meer onverzadigde vetten, caroteen en stoffen die cholesterolverlagend werken, vorming van spiercellen bevorderen en groei van vetcellen remmen.

De graskazen van De Groene Griffioen hebben zo’n 5 weken gerijpt. Daarnaast is de kaas van de Groene Griffioen bijzonder door de natuurkorst, het ras koeien, de verse verwerking (direct als de koeien gemolken zijn). Bewust, biologisch lekker en lokaal.

De boerderijwinkel is geopend op vrijdagmiddag van 15:00-18:00 uur, zaterdag van 10:00-16:00 uur en op dinsdagochtend van 10:00-12:00. Op afspraak langskomen kan ook. www.degroenegriffioen.nl

Nominatie De Groene Griffioen Impact Award

Biologische boerderij De Groene Griffioen is genomineerd voor de Impact Award t Gooi 2015. Zowel grote als kleine bedrijven maken kans op deze award die uitgereikt wordt door Good2Connect.

De Impact Award 2015 is voor de Gooische organisatie die de meest waardevolle sociale en duurzame impact maakt. De prijsuitreiking is op 9 oktober a.s. tijdens de Dag van de Duurzaamheid Hilversum.

De drie bedrijven met de meeste publieksstemmen gaan door. Een jury zal vervolgens de uiteindelijke winnaar bekend maken.

STEM HIER op De Groene Griffioen (t/m 7 oktober)

Toelichting duurzaamheidsaspecten

De Groene Griffioen is een biologisch melkveebedrijf met kaasmakerij, boerderijwinkel, vergaderruimte, belevingsmogelijkheden (workshop, rondleiding, teamuitjes) en een leerbedrijf voor vrijwilligers, stagiaires en schoolklassen. Daarnaast organiseert De Groene Griffioen evenementen die vrij toegankelijk zijn zoals kerstmarkt, open dag en huiskamerconcerten.

Producten die op het erf geproduceerd worden zijn melk, kaas en vlees. Allemaal biologisch gecertificeerd. Om het keurmerk biologisch te mogen gebruiken moet je aan bepaalde eisen voldoen:
  • Geen chemische bestrijdingsmiddelen
  • Geen kunstmest 
  • Geen preventieve medicatie/antibiotica
  • Meer ruimte in de stal
  • Veel weidegang 
  • Koeienvoer volledig van biologische/duurzame herkomst

Naast de eisen die gelden voor biologisch doet De Groene Griffioen nog meer:

De energie die nodig is voor het bedrijf wordt opgewekt door zonnepanelen die op het staldak liggen. Een duurzaam gebouwd pand van strobalen, hout en leem is bijzonder. Vooral door de combinaties van functies: winkel, muziekstudio, vergaderruimte, kaasopslag en woonruimte. De koeien, met hoorns!, zijn dubbel-doel: zowel voor melk als vlees geschikt. Het meeste voer verbouwt De Groene Griffioen zelf en komt dus uit de buurt/van eigen land. Een vrijloopstal met houtsnippers voor de koeien zorgt voor comfortabel ligbed en goede bemesting voor het weiland en het bodemleven. Voortplanting gaat op de natuurlijke wijze: met een echte stier. Opfok is in eigen beheer, er worden geen dieren aangekocht (behalve de stier voor de voortplanting). Boer Boy zit in diverse netwerken als het gaat om innovatie en duurzaamheid zoals stadsboeren in de Bloemendalerpolder en hij werkt samen met Wageningen voor een rauwe melk-project.

Kom gerust zelf eens kijken op onze boerderij! Als de winkel open is, ben je zonder afspraak welkom (dinsdag 10-12u, vrijdag 15-18u, zaterdag 10-16u)

Kerst op de boerderij (zat 20 dec)

De donkere dagen voor kerst zijn aangebroken en om de kerstvakantie in te luiden en alvast in de kerststemming te komen, organiseren wij een knus evenement op de boerderij.

Zaterdag 20 december 
10:00-16:00 uur
Lange Muiderweg 18a, Weesp
06-42164533
www.DeGroeneGriffioen.nl

De dieren zijn natuurlijk te bewonderen in de stallen en we hebben speciaal een levende kerststal gemaakt waar je gezellig om heen kunt zitten en van de dieren kunt genieten.

In het strobalen huis kan iedereen in de ontvangstruimte genieten van kaas (op brood of als kaasfondue) en stoofpotjes met eigen vlees. Voor de kinderen is er kinderknutselen. Koffie en thee zijn gratis. Ervaar de sfeer in de bijzondere en natuurlijke ruimte. De ontvangstruimte is ook te huur voor vergaderingen, workshops en feesten en is tevens een professionele muziekstudio.

In de winkel kun je zelf geschenktassen samenstellen en heerlijke kerstinkopen doen. Kaas voor de kaasfondue, of lekker bij de borrel, een lekker stukje biologisch vlees van eigen koe, of lekker makkelijk soep in zak. Ook het boek Smaak van de Vecht en de bekende producten als melk, Wispe bier, appelsap, appels, groentetassen, honing, eieren, stroop, bakmixen van molen De Vriendschap, etc.

De openingstijden van de winkel zijn:
Dinsdag 10:00-12:00 uur
Vrijdag 15:00-18:00 uur
Zaterdag 10:00-16:00 uur

Wij hebben in de kerstvakantie geen aangepaste openingstijden. Tweede Kerstdag zijn we uiteraard gesloten.

 

Tot slot wensen wij iedereen hele fijne feestdagen met veel gezelligheid en (h)eerlijk eten en een prachtig nieuw jaar in goede gezondheid.

Graag tot ziens

Groet van de boerderij,

Boy & Wendela

 

Recept van boer Boy: Biologische Rosbief van De Groene Griffioen

Naast biologische kaas en melk van eigen erf, verkopen wij, van De Groene Griffioen, ook biologisch vlees van eigen koeien.

Hamburgers, worst, gehakt, biefstuk en stoofvlees zijn redelijk bekend bij veel mensen, om te eten en om klaar te maken.

Rosbief, runderschnitzels en tartaar daarentegen niet. Ook dat verkopen wij in onze boerderijwinkel en is ook erg lekker.

Boer Boy maakt meestal het vlees klaar en hierbij willen we graag met jullie delen hoe wij smullen van een heerlijke biologische rosbief van eigen koe. Bovendien geven we dit weekend 25% korting op rosbief.

Recept Rosbief van boer Boy

Laat ook vooral weten hoe het is bevallen!

Kom dus langs en sla je slag!

 

 

Graskaas

Graskaas is jonge kaas gemaakt van melk van koeien die het eerste lentegras hebben gegeten (dus na de winter voor het eerst weer naar buiten gaan)

Er wordt nog wel eens misbruik gemaakt van de term graskaas. Kaas gemaakt van melk van koeien die buiten lopen wordt dan graskaas genoemd. Bij ons is het dus een exclusief seizoensproduct. Alleen de eerst lichtingen kaas nadat de koeien weer buiten lopen noemen wij graskaas. We verkopen ze ook meestal als ze lekker jong zijn.

De koeien zijn 22 maart naar buiten gegaan en de kaas die we nu hebben aangesneden is 24 maart gemaakt.

De buitenkant van de graskaas is ook meer oranje van kleur. Dit komt door caroteen dat in gras zit. Verder is de kaas heerlijk romig en toch al smaakvol. Eigenlijk geldt dat voor de meeste van onze kazen dat ze romig en al vroeg heerlijk op smaak zijn.

Kom proeven!

– In de winkel (dinsdag ochtend, vrijdagmiddag, zaterdag)
– Op Molendag (zaterdag 10 mei 10-17u bij Molen de Vriendschap, Weesp)
– Op Feest van de Natuur (zaterdag 24 mei 10-15u bij Fort Uitermeer, Weesp)

 

Enquête De Groene Griffioen

Januari 2014: Enquete is gesloten. Bedankt voor het invullen!
Benieuwd naar de resultaten, bekijk het rapport.

Rapport enquete DGG dec13

Komend jaar zullen we ons bedrijf weer verder ontwikkelen en de input van de enquete nemen we daar zeker in mee. Blijf ons volgen en kom vooral langs in de winkel!

Hieronder de resultaten.

 

December 2013:

Om een beeld te krijgen hoe mensen over De Groene Griffioen denken en om te inventariseren hoe wij mensen beter van dienst kunnen zijn, hebben wij een enquete opgesteld.

Het invullen van de enquête kost enkele minuten en kan anoniem. Als dank verloten wij na sluiting van de enquête onder de respondenten meerdere van onze specialiteiten.

Via onze website en social media houden wij iedereen zo veel mogelijk op de hoogte van de ontwikkelingen en acties op ons bedrijf.

Alvast 2 leuke evenementen:
Zaterdag 14 december 10:00-21:00u: kerstmarkt/lappendag/korenfestival in Weesp.
Wij staan op de Nieuwstad en verkopen kaas en broodjes hamburger

Zaterdag 21 december 10:00-16:00u: De Groene Griffioen in kerstsferen.
Bij ons op de boerderij een levende kerststal, in de ontvangstruimte de sfeer van een gezellige woonkamer en genieten van heerlijke culinaire producten en een kinderactiviteit.

Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een liefdevol 2014!

De Groene Griffioen
www.DeGroeneGriffioen.nl
Facebook
Adres: Lange Muiderweg 18a in Weesp

Locatie De Groene Griffioen

Zoals zoveel plekken heeft ook de plek van De Groene Griffioen een hele geschiedenis. Er heeft hier een klooster gestaan, het is een buitenplaats geweest van een rijke familie en nu is het een plek waar jong en oud terecht kan, waar kaas gemaakt wordt en waar koeien heerlijk in de wei grazen. Hieronder meer informatie over de plek en omgeving van de boerderij en de mogelijkheid om een MelkwegenFoodTour te doen in Amsterdam op zaterdag 15 en zondag 16 juni 2013 13:15-16:00 inclusief oerhollandse brood maaltijd met aansluitend met een oer-Hollandse middenmiddag maal waar melk van De Groene Griffioen de grondstof is!

Geschiedenis locatie

Op de locatie van de Groene Griffioen bevond zich vroeger een landgoed dat bekend was onder de naam Huis te Capelle te Weespercarspel. In een akte uit mei 1629 is te lezen dat het landgoed uit een hofstede, huis, berg, bepotingen en beplantingen bestond en land ter grootte van “25 morgen, 6 hont en 18 roeden Weespermaat”. Dit is ongeveer 25 hectare.
Het landgoed is door vererving en verkoop vele jaren in het bezit gebleven van Amsterdamse regenten.

Grappig detail is dat zowel in het heden als in het verleden een dame met de naam Wendela op het landgoed heeft gewoond: de partner van Boy Griffioen draagt deze naam en in de 17e eeuw woonde er een Wendela in het Huis te Capelle. Zij zijn voor zover bekend geen familie van elkaar.

De buitenplaats kwam in het bezit van de familie van Loon door het huwelijk van Wendela Bas met Jan van Loon  in 1659. Hun dochter, die eveneens Wendela heette, trouwde met Wigbolt Slicher. Samen kregen zij een zoon: Willem Slicher. Bij het overlijden van Willem Slicher in 1769 was het landgoed nog intact en omvatte zo’n 32 hectare. Daarna is er bij verkoop steeds meer grond afgesplitst. De buitenplaats bestaat inmiddels niet meer. Op de plek van het voormalige landgoed bevindt zich nu De Groene Griffioen.

De Groene Griffioen ligt in polder Honswijck, welke onderdeel is van de Nieuwe Keverdijkse Polder. Het gebied ligt tussen de Vecht, het Ijsselmeer en het Naardermeer en is onderdeel van de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam (beide staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO). In de directe omgeving zijn daarom diverse forten te vinden, zoals Fort Ossenmarkt, Fort Uitermeer en het Muiderslot.

In deze polder bestaat de bodem uit klei op veen (in de buurt van de Vecht) en verder de polder in uit bosveen. In de ijstijd bevond zich op deze plek een bos, dat door kruiend ijs is verwoest. Af en toe vinden wij nog versteende boom uit die tijd.
De grond is volgens ons goed om biologisch te boeren. Het verbouwen van akkerbouwgewassen is lastig op deze grond, maar de bodem is wel zeer geschikt als grasland voor koeien. Bovendien levert het een prachtig plaatje op: koeien in de wei.

Binnentuinen en Buitenplaatsen. Melkwegen van toen en nu

De grond die vroeger van Loon’s buitenplaats ’t huis te Capelle’ droeg, wordt nu begraasd door koeien van boerderij de Groene Griffioen. Hun kaas wakkert nieuwe wegen naar Amsterdam aan, terwijl in familie van Loon’s gouden tijden, melkschuiten via de waterwegen de stad in kwamen.

Farming the City’s ‘Old Amsterdam Food Tour’ en de GebaarBoerBurgeriaanse MelkSalon brengen graag oude en nieuwe relaties naar voren, tussen stad en land, tussen voedselproductie en-consumptie. De ideale gelegenheid dus om deze samenloop van omstandigheden van toen en nu tot een gebeuren te bundelen, tijdens het open tuinen weekend op 15 en 16 juni.

Old Amsterdam Foodtour, GebaarBoerBurger, boerderij de Groene Griffioen en Museum van Loon nemen u graag mee op een middagreis langs Amsterdamse melkwegen van toen en nu, tussen buitenplaatsen en binnentuinen in Amsterdam.

Een wandelende reis die besluit aan tafel, in een binnentuin grenzend aan museum van Loon, met een oer-Hollands middenmiddagmaaltje, waarin Groene Griffioense melk een grondstof is.

Programma
Op zaterdag 15 en zondag 16 juni van 13.15-16.00
13.15 Verzamelen op de Nieuwmarkt voor de start van de speciale melkwegen-editie van Farming the City’s Old Amsterdam Foodtour.
15.00 De Melkwegen MelkSalon met boterhammen met verschillende kazen van de Groene Griffioen en een proeverij van verschillende melken.
16.00 Einde, met tot 17.00 mogelijkheid voor verder verblijf in de tuin.

Elke (mid)dag biedt plaats voor 15 deelnemers.

Prijs: 25,- euro, inclusief Melkwegentour, MelkwegenMelkSalon en toegang tot de tuin. Aanmelden via foodtour@farmingthecity.net.

Interesse om ook andere grachtentuinen te bezoeken? Met het passe-partout van 15,- euro kunt u gedurende de drie dagen alle tuinen eenmaal bezoeken. Voor meer info, zie www.opentuinendagen.nl